Vuosi yrittäjänä – taivas vai helvetti?

yrittäjyys
lakitoimisto turku

Yhteinen unelmamme nimeltä Lakitoimisto L Legal on ollut toiminnassa nyt kokonaisen vuoden. Aika on mennyt tosi nopeasti ja ajan kulumista onkin vaikea uskoa. 

Olemme saaneet ja oppineet tämän ensimmäisen vuoden aikana valtavasti. Niin ihmisinä, lakimiehinä kuin yrittäjinäkin.

Kummallakaan meistä ei ollut omakohtaista kokemusta yrittämisestä, vaikkakin perheissämme on yrittäjiä ja lähdimme pienestä yrityksestä. Emme siis tienneet täysin mihin hyppäsimme.

Yrittäminen on paljolti sellaista kuin meille lupailtiin. Sekä taivas että helvetti. 

Vapaus tehdä asioita juuri siten kuin itse haluaa, on pyörryttävää. Voimme tulla kauniiseen toimistoomme aamuisin mihin aikaan tahansa. Lähteä silloin kuin huvittaa ja syödä lounasta silloin kun on nälkä. Tehdä välillä töitä kotona tai Espanjassa. Noin teoriassa..

Meille on tullut tavaksi toivottaa toimistolle tullessamme toisillemme huomenta ja lähtiessä hyvää yötä. Päivät venyvät helposti ylipitkiksi. Stressi on välillä käsin kosketeltavaa. Vastuu kovempaa kuin koskaan ennen missään. 

Lakitoimisto turussa

 

Kaduttaako ja mitä vuosi yrittäjänä on meille opettanut? 

 

Yrittäjyys on kuin parisuhde -  partneri pitää valita tarkkaan

Ennen päätöksen tekemistä, tunsimme toisemme vain lyhyeltä ajalta. Luotimme kuitenkin molempien vahvaan vaistoon ja uskalsimme solmia tämän suhteen. Suhteen, jossa toisen kanssa on tultava toimeen paremmin kuin hyvin. 

Kahden naisen yrityksessä on pakko luottaa toiseen sataprosenttisesti, tehdä työtä täysillä, yhteen ja samaan suuntaan puhaltaen. Tässä me olemme onnistuneet ja viihdymme tässä pienessä työyhteisössänne molemmat erinomaisesti. 

Meillä kävi myös tuuri. Paljon on asioita, joita ei voi toisesta tai edes itsestään tietää, ennen kuin käytännössä kokee. Tämä parisuhde näyttää toimivan kuitenkin onneksi tiukoissakin paikoissa. 

Liisa Alanko
työn touhussa

 

Asiakas on tärkeä. Tärkeä!

Asiakas on aina oikeassa. Tämä vanha sanonta on erityisesti tässä työssä tärkeä pitää koko ajan mielessä. Tärkeintä toimintamme jatkuvuudelle on, että meillä on asiakkaita. 

Pyrimme siihen, että jokainen heistä olisi tyytyväinen. Olipa hoidetun jutun lopputulos mikä tahansa. Juttua ei voi aina voittaa, mutta kun se hoidetaan parhaalla mahdollisella tavalla, asiakas voi olla tyytyväinen. Hänen ei tarvitse miettiä olisiko toisin toimimalla kenties saavutettu enemmän. Se on kova tavoite. 

Hienointa on se tunne, kun alusta lähtien uskoo juttuun, joka sitten se kovan työn lopputuloksena voitetaan. Asiakkaalle se on useimmiten kaikkein tärkeintä. Mutta kyllä se on huumaavaa myös meille. Siinä jää rahalliset palkkiotkin kakkoseksi. 

IMG_0737.JPG

 

Hyvä asiakaspalvelu on haastavaa ja palkitsevaa

Hyvä asiakaspalvelu ei ole itsestäänselvyys. Asiakkaana osaamme sitä kyllä useimmiten nykyisin vaatia ja tiedämme kaikki mitä se voi pahimmillaan olla. 

Me toimimme päivittäin eri vakuutusyhtiöiden ja viranomaisen kanssa. Saamamme asiakaspalvelun keskimääräisen heikko laatu jaksaa meitä hämmästyttää. Hyvää palvelua saadessamme, yritämme muistaa siitä aina kertoa ja kiittää. Niin mukavalta se tuntuu. 

Ei ole kuitenkaan ollenkaan helppoa tarjota palvelua, josta asiakas voi sanoa, että se oli hyvää. Ja että asiakas tuli kohdatuksi ihmisenä ja sai rahoilleen vastinetta. Se on kuitenkin meidän tärkein tavoitteemme. Tähän me siis pyrimme. Ja kukapa ei.. 

Hoidamme toimeksiantoja valtakunnallisesti. Asiakkaan tapaaminen kasvokkain ei ole aina mahdollista. Alkuun ajattelimme, ettei se olisi edes kovin tärkeää. Eikä se aina olekaan. 

Olemme kuitenkin huomanneet, että juttua on paljon helpompi hoitaa, kun asiakkaan kanssa on tavattu kerran rauhassa ja juotu kahvit ilman kiirettä. Lyhyessäkin tapaamisessa saa hyvin kuvan siitä, minkälaisen ihmisen asiaa tässä ollaan ajamassa. Mistä ollaan ottamassa isoa vastuuta. Paperilla moni asia näyttää erilaiselta, kuin silloin, kun siitä keskustellaan asiakkaan itsensä ja hänen perheensä kanssa. 

lakimiehet turussa

Useat toimeksiantomme ovat riitoja vakuutusyhtiötä vastaan. Olemme tottuneita katsomaan asioita vakuutusyhtiön silmin. Meidän on helppo arvioida mitkä ovat niitä asioita, jotka varmasti ovat vakuutettua vastaan. Kun niistä sitten puhutaan asiakkaan kanssa kasvotusten, usein käy niin, että epäselvälle asialla löytyykin ihan looginen ja perusteltavissa oleva selitys. Välillä joudumme kuitenkin toteamaan, että menestymisen mahdollisuuksia ei ole, eikä riitaa kannata aloittaa tai jatkaa. Tämäkin on helpompaa ja inhimillisempää, kun asia kerrotaan suoraan ja kasvotusten. Osaamme myös neuvoa miten tällaisessa tilanteessa kannattaa toimia. 

Olemme saaneet paljon positiivista palautetta ja ilmeisesti olemme tähän asti onnistuneet hyvin. Tästä olemme todella onnellisia ja se motivoi meitä jatkamaan ja kehittymään. Pysymme kuitenkin nöyrinä ja ymmärrämme kuinka iso ja vaativa työ on pitää taso näin korkealla. 

arkea lakitoimistossa

 

Rikastuuko yrittäjä?

Teemme työtä alalla, jonka laskutus ja tuntihinnat ovat varsin korkeita. Äkkiä voisi ajatella, että nopeastihan noilla hinnoilla rikastuu. Suomessa työnteolla ja erityisesti yrittämisellä rikastuminen on kuitenkin varsin vaikeaa. Toivottavasti ei kuitenkaan mahdotonta. 

Yrittäjiä tuetaan monin eri tavoin. Monet keinot ovat kuitenkin valitettavan näennäisiä. Me olimme onnekkaita. Saimme alkuun starttirahaa. Sen kanssa uskalsimme lähteä yrittämään. Uskoimme siihen, että juuri me olemme niitä harvoja taitavia ja onnekkaita, joiden yritykselle kasvaa siivet. Siivet, jotka kantavat starttirahan päättymisen jälkeenkin. 

Toistaiseksi olemme maksaneet itsellemme vain hyvin pientä palkkaa. Tarkoista etukäteislaskelmista huolimatta pakollisten verojen, maksujen ja muiden kulujen määrä on yllättänyt. Asiakkaalle lähtevästä isosta laskuta itselle jää vain pieni osa. Moni asiakkaamme on vähävarainen ja laskutus on hyvin epäsäännöllistä. Uskon tulevaisuuteen pitää olla todella kova ja asenteen luja. Muuten tällaisen epävarmuuden sietäminen olisi hyvin vaikeaa. 

Mutta siis, uskomme tietenkin vielä rikastuvamme.

lakimies
Lakitoimisto turussa

 

Viekö yrittäjyys yöunet?

Kyllä, aina silloin tällöin vie. 

Hoidamme pääasiassa juttuja, joissa yksityinen ihminen on tavalla tai toisella pulassa. Useimmat asiakkaamme ovat vammautuneet jossakin onnettomuudessa. Heidän elämänsä on muuttunut pysyvästi. Heidän auttamisensa on välillä henkisesti rankkaa. 

Vastapuolenamme on pääsääntöisesti byrokraattinen viranomainen. Erilaisten jonotusmusiikkien kuunteleminen tai samojen asioiden toistaminen uudelleen ja uudelleen voi toisina päivinä viedä hulluuden partaalle. Työjonot kasvavat ja se lisää stressiä. 

Työ vie välillä yöunet myös positiivisessa mielessä. Keskellä yötä saattaa mieleen tulla jokin kikka, jota ei päivällä tullutkaan ajatelleeksi. Asiakashan voisi voittaa, jos vetoaisimmekin tähän yön pimeinä tunteina heränneeseen ideaan. Unien jatkaminen on tällaisen heräämisen jälkeen vaikeaa. 

 

IMG_0080.JPG

Tekisimmekö jotain toisin?

Kyllä, vaikka mitä! Mutta olemme oppineet alun kompuroinnista paljon. Osaamme arvostaa kokemustamme ja uskallamme nyt enemmän ja paremmin. Emme ole katuneet rohkeata päätöstämme. 

Vuoden jälkeen siipemme ovat vielä vähän heikot, mutta kyllä niiden kanssa kohta lennetään!

Laura ja Liisa